H ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -KAINOTOMIA

Ομολογουμένως, τα τελευταία χρόνια, διακρίνουμε μια στροφή στην εναλλακτική άσκηση, στις εναλλακτικές θεραπείες και  τη συμπληρωματική ιατρική με έμφαση στην ολιστική  (ολιστικός = ολοκληρωμένος) προσέγγιση στη ζωή που  βασίζεται σε μια ισορροπία μεταξύ της ευημερίας στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα (Smith &Puczkó, 2009).  
Η θετική ψυχολογία και ψύχραιμη αντιμετώπιση των καταστάσεων, η υγιεινή διατροφή , η  σωματική άσκηση αποτελούν τους τρεις "πυλώνες" της Ολιστικής ζωής για ένα νέο  τρόπο ζωής που οδηγεί σε ευεξία και στην εκμάθηση της μεθόδου που μπορεί ατομικά ο καθένας να ακολουθήσει προκειμένου να ισορροπεί σωματικά και πνευματικά.
Απευθύνεται σε όλους και έχει ένα ουσιαστικό σκοπό: να γνωρίσουν όλες οι ηλικίες τον ολιστικό τρόπο ζωής. 

Η πρωτοτυπία της έρευνας

H εκτενής μελέτη της "Ολιστικής ζωής στην Ελλάδα", και συγκεκριμένα του Holistic Festival στη Σύρο αποτελεί μία καινοτομία . Η παρούσα έρευνα ασχολείται με την παρουσίαση ενός φεστιβάλ, που ήρθε να συμλπηρώσει με τρόπο διαδραστικό και εκπαιδευτικό, τα στοιχεία και τη θεματολογία που πολλά άλλα φεστιβάλ κατά καιρούς έχουν προβάλλει. Η πρωτοτυπία του έγκεται στα εξής:

1.Τονίζεται το ελληνικό στοιχείο (ολιστικός = ολοκληρωμένος).

2.Αποτελεί το αποτέλεσμα μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που εισάγει έναν νέο τρόπο ζωής με την αυθεντική εκδοχή του Holistic Fitness and Holistic Life, προσφέροντας έναν εναλλακτικό τρόπο άσκησης και θεραπείας, τονίζοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα ανάπτυξης και υλοποίησης ιδιωτικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα της κρίσης.

3. Είναι το πρώτο που εμφανίστηκε στην Ελλάδα με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα από το 2008, ως holistic life, holistic health και holistic fitness.

4. Αποτελεί μια μελέτη δοκιμασμένη σε διακεκριμένο κόσμο (πολιτικούς, ιατρούς, καλλιτέχνες , αθλητές, πρωταθλητές ακόμα και σε μικρά παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω) . Εφαρμόστηκε τουλάχιστον επί δεκαετίας και άνω (2004-2016) στο Hilton Spa, όταν με ιδιωτική πρωτοβουλία μεταφέρθηκε και σε ανοιχτό χώρο, αφού πρώτα διαμορφώθηκε και εμπλουτίστηκε κατάλληλα.

5. Πρόκειται για μία δράση που απευθύνεται σε όλους και έχει ένα ουσιαστικό σκοπό: να γνωρίσουν όλες οι ηλικίες τον ολιστικό τρόπο ζωής..

6. Έχει ως βάση την κλασική και συμπληρωματική ιατρική, με διοργανωτές επαγγελματίες ιατρούς, γι’ αυτό και από το 2017 μπήκε στον χώρο του πρωταθλητισμού με παρουσιάσεις και έρευνα γύρω από την ολιστική προσέγγιση αθλητών. 
7. Είναι ένα διαδραστικό φεστιβάλ , μια «γιορτή» που συνδυάζει την διασκέδαση με την μάθηση του πολιτισμού, της υγιεινής διατροφής , της σωματικής άσκησης, ενός τρόπου ζωής που οδηγεί σε ευεξία και εκμάθηση της μεθόδου που μπορεί ατομικά ο καθένας να ακολουθήσει προκειμένου να ισορροπεί σωματικά και πνευματικά.
8. Το Ολιστικό Φεστιβάλ είναι το πρώτο αυθεντικό με τους περισσότερους επίσημους φορείς (Αιγίδες: Δήμος Ερμούπολης, Υπουργείο Τουρισμού,ΑΟΤΕ της ΓΓΑ, Ναυτικός Όμιλος Σύρου). 
Με την παρούσα εργασία θα παρουσιαστούν οι εξειδικευμένες επιπτώσεις ενός τουριστικού προϊόντος σε μία επαρχιακή κοινότητα της Ελλάδας δίνοντας μία επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη των ελληνικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Η Σύρος, αντιπροσωπέυει την κοσμοπολίτικη γωνιά της Ελλάδας, που συνδυάζει άρικτα τον πολιτισμό με τον τουρισμό. Αποτελεί ιδανικό παράδειγμα εφαρμογής ολιστικού τουρισμού, όπου τα ποικίλα ενδιαφέροντα των τουριστών δένουν αρμονικά με τη φύση, τον πολιτισμό και την παράδοση.

 

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

"Η σύγχρονη τάση του τουρισμού, υπό το πρίσμα της ολιστικής ζωής, ως μέσο διασύνδεσης των πυλώνων οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας μας. H περίπτωση του HOLISTIC FESTIVAL της Σύρου."

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ
ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Κα ΠΑΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΑΤΕΙ  ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ
ΚΑΤΟΧΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΑΠ