Τα Νέα μας

Πεζοπορία σε συνεργασία με το Φυσιολατρικό Όμιλο Βόλου «Ο ΠΑΝ»

12-07-2018

Η αγάπη για τη φυσιολατρία και ο ενθουσιασμός ένωσε μια ομάδα νέων του Βόλου σε φιλοεκδρομική συντροφιά, που άφηνε την πόλη για να χαρεί τις ομορφιές της υπαίθρου. Πρώτα στο δροσόλουστο Πήλιο με τις μαγευτικές του τοποθεσίες και τις απαράμιλλες ακρογιαλιές και σιγά-σιγά στα γύρω βουνά της Θεσσαλίας και του υπόλοιπου Ελλαδικού χώρου. Η ομάδα αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να αποτολμήσει και να μετατραπεί από εκδρομική παρέα σε σύλλογο.

Το πρώτο πρακτικό της ίδρυσης του Ομίλου έχει ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 1934, ημέρα Κυριακή και ώρα 10.00. Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΛΟΥ, ήταν πλέον πραγματικότητα. Στον Όμιλο δόθηκε η επωνυμία «ΠΑΝ», ο τραγοπόδαρος, άσχημος θεός των δασών, που γεννήθηκε στην Αρκαδία και που παρ’ όλη την ασχήμια της μορφής του ευφραίνει τους πάντες.

Η δράση του Ομίλου από τα πρώτα χρόνια ήταν μεγάλη. Εκδρομές με τα πόδια, με φορτηγά, με ΚΤΕΛ κ.λ.π. Με μόνο έσοδο τις συνδρομές των μελών του και δωρεές φίλων, κατόρθωσε να ανταπεξέρχεται στα λειτουργικά του έξοδα και μέσα σε λίγα χρόνια να αγοράσει οικόπεδο στη θέση «καραούλι» των Χανίων-τότε όλη η περιοχή ήταν κτήματα –πατατοχώραφα των Δρακειωτών-και να κατασκευάσει με πολλή εθελοντική εργασία των μελών του , με οικονομική στήριξη του Δήμου Βόλου και της Ομοσπονδίας το καταφύγιο-ξενώνα του Ομίλου, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 13 Οκτωβρίου 1963.

Αργότερα αγοράστηκαν και τα γραφεία του συλλόγου στην οδό Σόλωνος 2, όπου και είναι η έδρα του Ομίλου.

Από την παλαιά εκείνη συντροφιά, έχουν «φύγει» οι περισσότεροι. Έχουμε όμως ακόμη δύο δραστήρια …παλικάρια  91 και 89 ετών αντίστοιχα τον κ. Γιώργο Τσιτσιγιάννη και κ. Σωκράτη Προκοπίου, που είναι παράδειγμα για τους νεώτερους.

Εδώ και περίπου είκοσι χρόνια τα ηνία του Ομίλου ανέλαβε η νεώτερη γενιά, που έδωσε καινούρια πνοή στον Όμιλο, δημιουργώντας πολλές ομάδες πεζοπορίας και ορειβασίας για όλες τις δυνατότητες (για αρχάριους, παιδιά, ορειβατική ομάδα, πεζοπορική ομάδα). Έτσι δίνει τη δυνατότητα σε όλους, αναλόγως των δυνάμεών τους, να συμμετέχουν, να βρίσκονται στη φύση, να γνωρίζουν τα μνημεία και αξιοθέατα της πατρίδας μας, να γνωρίζουν καινούριους ανθρώπους, να κάνουν καινούριες φιλίες, να ξεφεύγουν για λίγο από την καθημερινότητα και να ξεχνούν τα προβλήματά τους. Τελευταία διοργανώνονται και καθαρά πολιτιστικές εξορμήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού για Μουσεία, θεατρικές παραστάσεις και Αρχ. Χώρους.

Ακόμη βοηθούμε και κάνουμε  καθαρισμούς και σηματοδότηση μονοπατιών του Πηλίου μαζί και με άλλους φορείς της περιοχής.

Όπου ζητείται η βοήθειά μας σε πεζοπορικές διοργανώσεις, αγώνες ορεινού δρόμου, πεζοπορίες για μαθητές κ.λ.π. οι εθελοντές μας είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Το 2019 ο Όμιλος θα γιορτάσει τα 85 χρόνια δημιουργικής πορείας του.